OLVASD EL!

Kedves Ifjú Pár!

Ha nem nagy kérés Tőletek, kérjük olvassátok el az alábbi gondolatokat, annak reményében, hogy “hasznát veszitek” a közelgő nagy napon!


Gratulálunk!

Mindenekelőtt fogadjátok szeretettel gratulációnkat:
esküvőtök megtartásával életetek egyik legfontosabb döntését hoztátok meg.
Munkánk a legszebb hivatások közé tartozik, mivel olyan boldog emberek társaságában dolgozhatunk,
mint amilyenek Ti, illetve meghívottjaitok vagytok. Ez életetek egyik legszebb napja, és nagy megtiszteltetés és egyben öröm számunkra, hogy ezen a pillanatok megörökítését ránk bízzátok.


A szemek és fülek!

Megkérlek Titeket engedjétek meg, hogy tegeződjünk! Miért is ezzel kezdem? Illetlenség?
Rossz szokás? Nem… Amiért ezt fontosnak érzem, az a készítendő filmetek-fényképeitek családias hangulatának megalapozása miatt van! –

Gondoljatok bele:
Adott két – három vadidegen ember (mi), akik egy érdekes szerkezettel (a kamera, a fényképezőgép) folyton a nyomotokban koslat. Amit nehéz felfogni, megérteni: ezek a gépek, amelytől oly sokan irtóznak, bizony nem más, mint a még meg nem született gyermekeitek, unokáitok SZEME és FÜLE, melyet nekünk kell megfelelően irányítgatnunk…
A reakciókkal így rajtunk keresztül az objektív szembesül…
Ha egy kicsit sikerül a bizalmatokat elnyernünk, a barátságos érintkezés eredménye meg fog érződni a kész filmen, képeken.
Szeretteitek nem visszahúzódó kimért embereket, hanem TITEKET fognak látni!


Mit készítünk?

A kezdésnél még csak körvonalazható…
Egy biztos: a Ti látható boldogságotok, a meghívottak izgalma és lehetőleg minden, ami körülöttetek történik, tükröződni fog a filmen, a képeken. A film rögzítésénél, valamint az utómunkálatok folyamán egyaránt törekszünk az események eredeti hangulatának visszaadására. Ennek egyik eszköze a megfelelő – tehát a helyszínen rögzített hanganyag (zajok és zene) és képanyag megfelelő kezelése.


A mozgóképnél

Nagyon szép és színessé tudja tenni a videó felvételt, ha már a készülődés pillanataival kezdjük a nagy nap eseményeinek bevezetését. Azonban, ha erre nincs lehetőség, akkor más fog helyet kapni a bevezető részben, mint például egy rövid gyermekkori képsorozat (amit előtte ideadtok digitális formában), vagy egy gyönyörű teremdekoráció, helyszíni csendélet…
A vőlegény búcsúzttását és a lánykikérését a szertartások követik leginkább.
A szertartásokból (hacsak nem mások az igényeitek) nagyon kevés anyagot szoktunk kivágni. Vágóképeket (ha volt idő az elkészítésükre) beszúrunk ugyan, de itt mennek leginkább a valós folyamatában az események.
Vagyis a filmidő itt közelíti meg legjobban a valós időt. Ezután kezdődik a lakodalom helyszínének elfoglalása, vacsora és mulatozás legtöbbször mindenféle érdekes programmal megfűszerezve, annak érdekében,
hogy a hangulat az utolsó pillanatig fergeteges maradjon. Felvételek minden eseményről készülnek kiváltképpen a különlegességekre összpontosítva.


Csapatmunka!

Fontos, nem elfelejtenünk, hogy a jó film csapatmunka eredménye!
Hogy is van ez pontosan?
Először is adott egy helyszín, Ti és vendégeitek, van egy (vagy két) ember aki kameráz, van egy (vagy két) ember aki a fényképeket készíti és legtöbb esetben jelen van egy ceremóniamester (vőfély) is. Mivel Ti vagytok az ünnepeltek ez a Ti napotok, így nekünk maximálisan hozzátok kell alkalmazkodnunk igazodnunk. A vendégeitek azért jönnek, hogy veletek legyenek ezen a csodálatos napon, titeket ünnepeljenek, és veletek szórakozzanak. Ott vagyunk mi, ezekkel a “szerkezetekkel” (kamera, fényképezőgép). Csupán jó tanácsként tudom javasolni, ha megtehetitek mindenképpen a fotózás és videózásra egy jól összeszokott párost válasszatok!

Sokat számít nagyon a felvételek készítésekor.

Ezt mi magunkról is nagyon jól tudjuk, tapasztaljuk esküvőről – esküvőre.
Ilyen esetekben felvételkészítéskor nagyon fontos nem csak az, hogy NE zavarjuk egymás munkáját, hanem az is, hogy SEGÍTSÜK egymás munkáját. Egy összeszokott páros, már tekintetből, mozdulatokból tud egymással kommunikálni.
Ellenkező esetben, nem mondhatjuk ezt el, annak ellenére, hogy nem zavarják egymás munkáját és ekkor is készülhetnek nagyon jó felvételek!
Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a helyszínen készített felvételekkel csak “nyersanyagot” gyűjtöttünk magunknak össze, mind kép, mind hang formában. Ezeket rengeteg utómunkálat követi, mire minden képkocka és hang a helyére kerül.
Pl. ebben az esetben nem mindegy, hogy a filmet vágó, csak a saját film nyersanyagát használja, vagy éppen rendelkezésére áll
az összes képállomány is, amit a nagy napon készítettek.
És még ebben is mélyebbre ásva… ha talál olyan képeket, amiket Ő keres, amiket “neki” készítettek a filmbe (ez egy párosnál természetes és alap dolog)!
Ide tartozik és nem elhanyagolható fontosságú, a Ti segítségetek is. A forgatókönyv ugyan is a Ti elképzelésetek alapján készül.

Ha szeretnétek, a film végét egy kis dokumentációval is fűszerezhetjük, ún. “stáblistával”. Ehhez viszont szükségünk van arra a névsorra (mindenképpen elektronikus formában), akik neveit szeretnétek látni. Pl. a meghívottak névsorára, valamint egyéb szereplők (pap, anyakönyv vezető, zenekar stb.) nevére. Ez alatt -vagy mellett futhatnak a film végének képsorai, fotóválogatás vagy hasonló témájú anyagok.


Riporter

Várhatóan a Ti lagzitok jelentős részét is mulatozás, móka, játék, kacagás, fogja kitenni.
Mindezek felelőse a vőfély (vagy a ceremóniamester). Lehet azonban az estének egy olyan szórakoztató része is, mely a filmkészítéssel van összefüggésben. Ha van a vendégek között olyan vállalkozó szellemű személy, aki jó beszédkészséggel -na és persze kedvvel van megáldva, szívesen fogadjuk segítségét. Az Ő “dolga”, hogy kameráink előtt a vendégekkel interjúkat készítsen. Nekik ily módon játékos lehetőségük nyílik jókívánságaik, észrevételeik, gondolataik, vagy esetleg jópofa, szellemes üzeneteik elmondására.


A ceremóniamester (vőfély)

Az ő szerepvállalása óriási mértékben befolyásolja mind az este, mind a film sikerét. Az események középpontjától csak Ti választjátok el. Kalauzolja a vendégeket, játékokat szervez, szórakoztat. Ezért a fél szemünk szinte állandóan rajta van. Mielőtt beszélni kezd, jelt ad, szükség esetén akár még szól is, hogy valami történni fog. Persze vannak akik úgy gondolják, törődjön mindenki a maga dolgával, de kölcsönös odafigyeléssel, egymás munkájának segítésével még tökéletesebb, igényesebb lesz az életetek egyik legfontosabb eseményét megörökítő felvétel!


Még valami?

Mivel stábunk fiatal, és egyben rugalmas, kreatív, alkalmazkodó, szinte bármilyen elképzelésetek van mondjátok, mi azon leszünk, hogy megvalósítsuk az álmaitokban szereplő legszebb pillanatokat.
Az a cél, hogy e csodálatos nap után, egy olyan anyagot tartsatok kezetekben, amit évek múlva is büszkén vesztek le a polcról, hogy megnézzétek a kis-unokáitokkal!

Sok boldogságot: Celestine Fotó – Videó csapata